Cine suntem? - suntem cavalerii luptei împotriva risipei alimentare. Asta vedem când ne uităm în oglindă și unii la alții.
Câți suntem? - suntem...mai mulți. În momentul scrierii acestui text, suntem 7. Am fost puțini la început, dar am crescut în diverse valuri și feluri și acum contează mai mult comunitatea creată în jurul proiectului, decât echipa din spate. Dar suntem toți mândri, viteji și înarmați până-n dinți, atacăm risipa alimentară în fiecare zi. Pe toate fronturile.
Când a început povestea noastră? - în 2012, la o nuntă (ca multe alte povești bune, de altfel). Ne minunam și ne îngrozeam de risipa pe care o conștientizam mult mai clar în acel context. Și-am zis că musaaaai trebuie să facem ceva în legătură cu asta. Și am făcut.
Acum ne-ar plăcea să ne știți povestea, dar să și faceți parte din ea.
Cum s-a format armata noastră? - la început, eram o mână de oameni hotărâți, gurmanzi și implicați, care au înțeles valoarea implicării în comunitate și au simțit nevoia de a lăsa ceva în urma lor. Așa că am pus bazele Food Waste Combat și am început să spunem lumii despre ce este risipa, despre cât de prezentă ne e în viață, despre cum putem hrăni Clujul timp de 20 de ani cu mâncarea risipită în România anual și despre multe altele.
Am scris și o carte - nu noi ăștia de acum, ci prima echipă a Food Waste Combat, membrii JCI Cluj. Cartea e primul studiu despre risipa la români, cu câte am putut noi afla despre subiect în 2015. Pare-se că am aflat destul încât să ne facem simțită prezența pe harta oamenilor implicați ai Clujului, fiindcă…
Am luat și premii - Multe și felurite, însă cel care ne-a pornit și ne-a împins cel mai tare a fost Premiul Publicului TEDxEroilor Award, câștigat în 2017. Din acel moment am intrat pe făgașul aventuros de acum, fără cale de întoarcere.
În 2017 a început nebunia - ne-am propus să îi venim de hac risipei, nu doar să spunem oamenilor că există! Am învățat despre ea, am strâns informații, am testat tehnici diverse anti-risipă și am resuscitat alimente și bunătăți, am mers cu bagajul nostru de argumente în școli, la companii și la evenimentele clujene. Și peste tot, vorbind despre mâncare, am primit ascultare! Aveam de spus povestea tragică, și totuși optimistă - cu soluții creative, a mâncării care leagă comunități. Dar care poate deveni deopotrivă și un monstru cu care trăim zi de zi. Deghizat în obișnuințe care ne fură bani, ne sporesc inegalitățile și sărăcia și poluează peste măsură. Asta e de fapt risipa alimentară!
Ni s-au alăturat susținători - am plâns și ne-am bucurat când am primit recunoaștere și finanțări, fiindcă știam că doar așa putem duce proiectul Food Waste Combat la următorul nivel. Și n-am stat pe gânduri când ni s-au alăturat partenerii importanți, precum LIDL.
Acum putem da cu adevărat înapoi - Am aflat câtă mâncare se aruncă la hipermarketurile și piețele din orașul nostru și am creat Banca pentru Alimente. Am aflat ce puțin mănâncă copiii asistați de partenerii noștri și am început din vara lui 2018, redistribuirea de surplus către ei. Ba chiar am gătit cine comunitare din alimente risipite, unde cu 100RON am hrănit 60 de oameni.
Banca pentru Alimente Cluj a luat apoi drumul ei distinct și plin de aventuri, iar noi, cei de acum din Food Waste Combat, am rămas focusați pe datoria noastră pe termen lung: să punem o cărămidă în educația pentru un trai sustenabil în țara noastră. Am rămas profund impresionați de susținerea clujenilor din 2016 încoace și de atunci, ne străduim să le dăm în schimb arme serioase de combătut risipă: materiale educative, ateliere de educație adaptate companiilor, școlilor, online-ului și offline-ului, ghidul și kit-ul anti-risipă, chiar și cursul ”Respect pentru resurse”- educație pentru sustenabilitate.
Am crescut fiecare din noi odată cu proiectul de-a lungul anilor și ne-am maturizat și ca ONG. Proiectele noastre de azi se îndreaptă mai mult spre colaborări și parteneriate și sunt rodul a câtorva ani de muncă așezată, din suflet făcută.
În 2021, suntem o armată - o armată ale cărei arme sunt inițiative structurate, bazate pe principiile traiului sustenabil.
Într-un mod oarecum paradoxal, subiectul trist al risipei alimentare pe noi ne-a unit. Pe noi în echipa-nucleu a FWC. Și pe noi cu comunitatea clujeană. Pe noi cu alți cavaleri, alături de care putem ataca risipa de hrană la Cluj și în țară.
Și tu faci parte din armata noastră - din gesturi simple și mesaje încurajatoare, am clădit cu pași mici ce este acum Food Waste Combat. Și știm că trebuie și putem să creștem și mai mult și mai bine, împreună. Din respect pentru hrană, din drag de hrană.
Articol scris și resuscitat de Cami Gui, rafinat de Brain Smiles